De T-Scan in de media bij: Dental-Tribune.com
HOUTEN – De T-Scan meet nauwkeurig de articulatie en occlusie. Zo nauwkeurig, dat eventuele verstoring hiervan tot op de tiende millimeter zichtbaar wordt. Het miniem “afstoffen” van een element kan vervolgens veel pijnklachten opheffen, zegt Arjan Starrenburg, zowel enthousiast gebruiker als distributeur van de T-Scan in Nederland. Ondanks alle scepsis die hij tegenkomt, is hij heilig overtuigd van de vele mogelijkheden van het productconcept, zo vertelde de tandarts aan Dental Tribune.
De T-Scan werkt eigenlijk heel simpel. Patiënten bijten op de sensor van het diagnostische apparaat, waardoor digitale beelden gemaakt worden van de occlusie en articulatie. Zo wordt de timing in 2D- en 3D-beelden zichtbaar: de wijze en volgorde waarop de elementen in de onder- en bovenkaak elkaar raken. Daarnaast is te zien welke elementen de grootste krachten te verwerken krijgen en daarmee dus de mate van overbelasting van de elementen. Kortom: er wordt door deze extra data veel meer zichtbaar.
Nieuwe inzichten
Die schat aan informatie geeft veel nieuwe inzichten over articulatie en occlusie en het krachtenspel in de mond, zegt Arjan Starrenburg, tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bio-Energetische Tandheelkunde. De huidige visie – dat articulatie en occlusie een veel kleinere rol spelen dan eerder gedacht – kan in twijfel worden getrokken, aldus de tandarts uit Honselerdijk: de digitale analyse van de occlusie maakt dingen zichtbaar die tot nu toe niet zichtbaar waren. “We kijken als tandartsen veel te weinig naar de biomechanische aspecten van het functioneren van het gebit, terwijl dit de belangrijkste reden is waarom restauraties kapot gaan.” Volgens Starrenburg is het erg belangrijk om te werken naar een hoektandgeleiding: “Dat geeft rust in de mond.”…